Studiedag

Op vrijdag 8 november is de praktijk gesloten vanwege een studiedag. Als je contact wilt opnemen kun je het antwoordapparaat inspreken, of een bericht sturen naar info@destimulus.nl.

Vergoedingen in 2019

Inmiddels is er een lijstje van verzekeraars die fysiotherapie bij De Stimulus vergoeden. Ook zijn een aantal tarieven bekend, die vind je in dit overzicht. Waarom verzekeraars hier zo geheimzinnig over doen is mij een raadsel. Zo gaan ze uit van “gemiddeld gecontracteerd tarief”, “marktconform tarief” of “wettelijke tarief (Wmg tarief)”. Naar de hoogte van deze tarieven is het gissen, zodat het voor de klant/patiënt niet te achterhalen is of hij/zij een rechtmatig bedrag terugkrijgt.

Tarieven en vergoeding in 2019

De tarieven blijven in 2019 vrijwel gelijk. Alleen het tarief voor code 1000 (reguliere behandeling) stijgt met €0,25 naar €39,75 per behandeling. Een vraag die mensen geregeld stellen is hoeveel hun verzekering hiervan vergoedt. Wat hierover bekend is kun je hier vinden. Let wel: dit zijn de vergoedingen die in 2018 golden. Verzekeraars hebben nu, eind december 2018 nog geen restitutietarieven voor 2019 gepubliceerd, zodat het lastig is om op basis hiervan eventueel je verzekering te wijzigen.  Een restitutieverzekering die ook voor het aanvullende pakket vrije keuze heeft, geeft meestal de beste vergoeding. Meer over de onduidelijkheid omtrent de vergoedingen voor niet gecontracteerde zorg kun je hier lezen.

Cursus IMTAP in Zagreb

Op 10 en 11 november heb ik de cursus “Integrated Muscle Testing And Palpation” van de Amerikaan Thomas Wells gevolgd. Het waren 2 dagen van intense verdieping in spiertesten, palpatie en hoe je hiermee je diagnostiek nog veel beter kunt maken. Mijn begrip van spieren en hoe deze aangestuurd worden door het motorisch brein, zijn aangescherpt en verbeterd. Naast het verdiepen van kennis, heb ik ook nog even rond kunnen kijken in het mooie Zagreb!

“Myofascial pain syndrome often leaves doctors baffled and patients untreated”

TriggerPointComplexJan Dommerholt attendeerde mij op een aardig stukje dat in de Washington Post van 17 juni 2013 is verschenen. Als je helemaal onderaan de reacties leest, zie je een typisch voorbeeld van de Amerikaanse discussie tussen enerzijds de acupuncturisten en anderzijds de fysiotherapeuten die dry needling praktiseren. Acupuncturisten betrekken de stelling dat je pas na 3000 uren acupuncturistische studie veilig met naalden kunt werken en dat een dry needling cursus daarbij in het niet valt. Daarbij zien ze over het hoofd dat fysiotherapeuten een zeer gedegen anatomische kennis bezitten, die wellicht nog essentieler is om veilig met naalden te kunnen behandelen.

Lees het volledige artikel in de Washington Post van 17 juni 2013 (link, )

“Droge naald prikt spierknoopje weg”

droge_naaldIn het Dagblad van het Noorden van 11 februari 2012 staat een artikel uit een serie over zorg voor chronische pijn. Collega Dr. Carel Bron vertelt over hoe het denken over pijn en de gekozen behandelmethoden in de loop der tijd veranderen. Hij legt uit dat myofasciale pijn en triggerpoints een onderdeel van chronische pijnklachten kunnen zijn. Ook laat hij zien hoe triggerpoints met dry needling behandeld kunnen worden.

Lees het volledige artikel in het Dagblad van het Noorden van 11 februari 2012 (pdf, )