Werkwijze en behandeling
Werkwijze
Samen gaan we na hoe de klachten ontstaan zijn. Waarom kan het lichaam het niet zelf oplossen? Zijn er stoornissen in het lichaam aanwezig? Welke invloeden van buitenaf houden de klachten in stand? Het antwoord op deze vragen bepaalt hoe we het lichaam kunnen stimuleren om weer de meest optimale toestand te bereiken. Hiermee gaan we aan de slag.
Nadat het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek zijn afgerond, bepalen we samen wat haalbare behandeldoelen zijn. Een van de eerste doelen is meestal de pijnklachten te verminderen of uit te bannen, zowel op korte als lange termijn. De bevindingen uit het neurokinetisch onderzoek tezamen met het triggerpoint onderzoek bepalen hoe we dit kunnen bereiken.
Zowel jouw rol als de mijne bespreken we. Meestal zul je wat veranderingen moeten aanbrengen in hoe je dingen doet in het dagelijks leven, je werk of sport. Dat vraagt dus wel de bereidheid om dit daadwerkelijk te gaan doen. Ook het dagelijks uitvoeren van de op maat gemaakte oefeningen is deel van het plan en vraagt je inzet.
Behandeltechnieken
De meeste technieken die gebruikt worden zijn gericht op het optimaliseren van spieraanspanning en het uitbannen van compensatiepatronen. Daarbij worden myofasciale triggerpoints geïnactiveerd en strakke spierstrengen losgemaakt. In aanvulling hierop gebruik ik technieken die de beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren. Meestal merk je na 1 behandeling al een verschil.
Manuele technieken:
- Diepe, aanhoudende druk op het triggerpoint, hierdoor laat de verkramping los.
- Diepe, rekkende krachtige strijkingen, deze maken het tussenliggend bindweefsel en de spierfascie los.
- Rektechnieken, om de losgemaakte spieren goed op lengte te krijgen.
- Neurokinetische releasetechnieken en spieractivatie oefeningen.
Dry needling:
Hierbij wordt een steriele, niet-holle naald door de huid heen in het triggerpoint geprikt. Dit wekt in de spier een reflex op: de Local Twitch Response (LTR). Dat is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die er voor zorgt dat de spier meteen ontspant. Een LTR voelt als een plaatselijke kramp. Vaak voel je ook precies het uitstralingsgebied van het betreffende triggerpoint. Een groot voordeel van dry needling is dat de doorbloeding van de spier, die door aanwezigheid van triggerpoints ernstig gehinderd werd, meteen gaat herstellen. Dit kun je vaak ook voelen: het wordt warm van binnen. Ook de spierstofwisseling herstelt zeer snel. Het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint in stand gehouden werd verdwijnt.
De meeste mensen ervaren dry needling als niet prettig. Het is ook géén pijnvrije techniek, hoewel de meeste mensen het redelijk tot goed kunnen verdragen. Maar het effect van een dry needling behandeling is meestal zo goed, dat het toch de beste manier is om langdurig van triggerpoints af te komen. Lees hier hoe andere patiënten de behandeling ervaren hebben. Meer informatie over dry needling kun je vinden in de V&A aandoening en behandeling.
Als je wilt zien hoe een dry needling behandeling in zijn werk gaat, klik dan hier of hier . Je wordt doorgelinkt naar YouTube , waar de docenten van Myofasciale Pijn Seminars deze beelden van een dry needling behandeling op hebben gezet. In dit filmpje zie je een echo beeld van een spier tijdens dry needling. Heel duidelijk is te zien hoe de spier even samentrekt wanneer de Local Twitch Response opgewekt wordt.
Dry needling bij littekens
Bij normale wondgenezing ontstaat een net, vlak en flexibel litteken. Meestal heb je er daarna geen last meer van. Maar soms geneest een wond minder goed, bijvoorbeeld door een infectie. Ook bij mensen met bepaalde types bindweefsel of bepaalde systeemziektes kan de wondgenezing moeizamer verlopen. Vaak ziet het uiteindelijke litteken er dan dik of verkleurd uit, blijft het stug en ook kan het blijvend pijnlijk zijn.
Om de stugheid en pijn van (oude) littekens te verminderen kan een behandeling met een specifieke litteken dry needlingtechniek een goede oplossing zijn. Het resultaat is dat de pijn afneemt of verdwijnt en dat het weefsel waarin het litteken zich bevindt soepeler wordt. Als je last blijft houden van een (oud) litteken en je wilt weten of dit behandeld kan worden, neem dan contact op met de praktijk.
Na de behandeling
Meestal is de pijn waarmee je kwam meteen verminderd of weg na dry needling. Daarvoor in de plaats is er een beurs gevoel, veroorzaakt door het vrijkomen van afvalstoffen. Deze moeten door de bloedsomloop worden afgevoerd. Om dit proces te ondersteunen en om de napijn te verminderen is een warmtepakking een heel goed hulpmiddel. Bij de Stimulus is het mogelijk om na een triggerpoint behandeling een poosje in de relax-stoel te zitten, met een warmtepakking op de behandelde plek(ken). Zo wordt het herstelproces op een prettige manier goed in gang gezet. Het kan desondanks voorkomen dat je toch tijdelijk wat verminderde functie hebt in het behandelde lichaamsdeel. Dit verdwijnt binnen enige uren tot dagen. Daarna ervaren de meeste mensen een verbetering: afname van de uitstralende pijnklachten, toename van beweeglijkheid en kracht, toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.
Bij uitgebreidere, lang bestaande klachten moet er meestal een aantal keer behandeld worden. Hoewel de spier snel los te maken is met dry needling, is hij daarna niet meteen net zo belastbaar als de rest van de spieren waarmee hij samenwerkt. Lang bestaande compensatiepatronen zijn ook niet meteen weg. Daardoor kan er gedurende de hersteltijd nog wel eens een triggerpoint terugkomen. Uiteraard wordt dit de volgende behandeling weer geïnactiveerd.