Ervaringen van patienten

Ervaringen van patienten

Dry needling helpt bij mijn chronische hoofdpijn

Ik heb al sinds 2002 chronische hoofdpijn aan de rechterzijde van mijn hoofd. Jarenlang ontbrak een duidelijke medische diagnose. Röntgenfoto’s en echo’s brachten niks aan het licht en over myofasciale pijnklachten was vrijwel niets bekend onder behandelaars. Vanwege het ontbreken van de juiste diagnose, sloeg geen enkele behandeling aan. Voor mijzelf stond sinds 2002 echter al vast dat mijn hoofdpijn werd veroorzaakt, door forse spanning in mijn trapezius, als gevolg van een verkeerde werkhouding (continu opgetrokken schouders) tijdens computerwerkzaamheden. Pas in de loop van 2012, tien jaar later, heb ik zelf aan de hand van diverse artikelen op het internet, de diagnose myofasciaal pijnsyndroom vast kunnen stellen. Mijn klachten waren niet langer onbekend. Lang leve het internet. Ik had al ruim tien jaar chronische hoofdpijn als gevolg van vele triggerpoints in mijn trapezius. Mijn behandeltraject kon eindelijk van start! Dit traject loopt al enige tijd en bestaat uit dry needling, aangevuld met manuele therapie (manipuleren van mijn nekwervels) en medische fitness. Ik heb inmiddels ervaring met diverse dry needling behandelaars en Ida de Boer is hier mijns inziens het meest bedreven in. Dit heeft enerzijds met haar gedegen dry needling opleiding in Groningen te maken en anderzijds met haar gedreven professionele instelling. Gelet op Ida’s jarenlange ervaring met dry needling, durf ik te beweren dat je moeilijk een behandelaar zult vinden, die deze discipline zo goed beheerst.  Na jarenlang verslaafd te zijn geweest aan pijnstillers (Tramadol) , ben ik inmiddels bijna pijnvrij.  Dit is voor het overgrote deel te danken aan de dry needle behandelingen, die de spanning van mijn rechter trapezius aanzienlijk hebben doen afnemen. De medische fitness, die ik elders volg, is bedoeld om mijn verzwakte schouderspieren weer belastbaar te maken maar hierbij wordt mij ook geleerd om de spieren weer juist te gebruiken, zodat de triggerpoints en pijnklachten weg blijven. Het is een strijd van lange adem, maar ik ben inmiddels een eind op weg naar herstel. Het spreekt voor zich dat Ida de Boer hier een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Marco Bouwman


Ketenbehandeling / benadering is essentieel bij triggerpoints

Ik heb altijd fanatiek gesport, de laatste jaren met name krachttraining, yoga, hardlopen en ik wandel graag lange afstanden. Na 9 maanden met een gescheurde meniscus te hebben gelopen, gevolgd door twee operaties daaraan binnen een halfjaar, ontwikkelde ik triggerpoints in met name mijn quadriceps en heup (gluteus medius). Omdat ik door een eerdere hardloopblessure al bekend was met triggerpoints en dry needling ben ik in eerste instantie naar de fysiotherapeut die me destijds had behandeld gegaan. Dan ben je, als iemand gecontracteerde zorg levert, beperkt tot een behandeling van 30 minuten. Trek daar de verplichte administratietijd af en als je geluk hebt wordt je 20 minuten behandeld. Mijn klachten werden steeds erger, trokken omhoog naar mijn rompspier en rug. Krachttraining ging niet meer, ook niet met mijn bovenlichaam, langer dan drie kwartier wandelen ook niet. De boodschap van mijn toenmalige behandelaar: je zult nooit meer je quadriceps kunnen trainen en ook niet langer dan een uur kunnen wandelen.
Ik zag zelf dat de paar keer dat ik bij uitzondering een uur achter elkaar kon worden behandeld (maar dat mag niet bij gecontracteerde zorg) mijn klachten verbeterden, zelfs bijna verdwenen.

 

Ik maakte de overstap naar Ida de Boer, die voldoende tijd voor je neemt om de hele ‘spierketen’ waar je last van hebt in één behandeling onder handen te nemen. Zij werkt immers bewust niet gecontracteerd, heeft dus minder administratie en een andere behandeltijd.

 

Eén van de dingen die haar onderscheidt van anderen is naar mijn mening dat zij gelooft in zo’n ketenbenadering. Met wekelijkse behandelingen was ik na twee maanden bijna klachtenvrij en toen moedigde Ida me aan om tóch weer krachttraining te gaan doen, ook al leverde dat initieel weer iets meer klachten op. En nu…een halfjaar later train ik zwaarder dan vroeger! En na drie maanden kon ik weer 12 kilometer lopen, inmiddels zelfs 18. Zonder haar aanmoediging had ik dat niet gewaagd, ik was veel te blij weer klachtenvrij te zijn.
En ja, met al die inspanning heb ik nog wel ‘onderhoud’ nodig, want er onstaan nog wel triggerpoints daardoor. Maar dat is het me waard, ik heb mijn leven teruggekregen en kan weer wat ik vroeger kon. De periode tussen behandelingen wordt ook langer.

 

Ida is een vakvrouw, ik geloof in haar benadering, bij mij heeft die zich bewezen. Daarnaast is ze een ontzettend prettig mens, heel sensitief, vol humor, ik wil geen andere therapeute meer!
Dank je, Ida, dat ik dankzij jou mijn (sport)leven terug heb!
Marjolein


Wat heeft dry needling, de behandeling van triggerpoints voor mij betekend?

Heel veel. Na een lange behandeling door middel van triggerpoint therapie en dry needling, is in mijn beleving over het geheel genomen mijn pijn met 70% verminderd.

Wat had en heb ik?

Al sinds september 1999 heb ik pijn in mijn linkerschouder. Hoe ik er aan ben gekomen? Onduidelijk. Het is een klein plekje met vaak helse pijn. Ik noem het maar kiespijn in de schouder. Velen hebben zich er mee bezig gehouden (neuroloog, orthopedisch chirurg, anesthesioloog), foto`s, MRI-scan het leverde niets op. Allerlei soorten pijnstillers en inspuitingen evenmin. Net zoals vele behandelingen van fysio- en manuele therapie, Cesartherapie en andere deskundigen zoals osteopaat en rugdeskundigen. Soms verdwijnt de pijn zonder aanwijsbare reden maar komt eveneens op onverklaarbare wijze terug. Behandeling in een polikliniek voor pijnbehandeling in Rijnstate levert weinig op. De algemene diagnose is zenuwpijn. Op advies van de pijnpoli maak ik gebruik van een TENS-apparaat als pijnbestrijding.

Door toeval kom ik in 2010 terecht bij Ida de Boer. Zij start bij mij de behandeling van triggerpoints. De behandeling is zwaar maar gek genoeg keek ik er naar uit. Alles beter dan die steekachtige pijn.

Langzamerhand werd de zenuwpijn minder intensief. Ida de Boer van De Stimulus is een high professional in haar vak. Ze was steeds op zoek naar hoe ze mij het beste kon behandelen. Het is ongelofelijk wat een inzet zij heeft. Natuurlijk ben ik niet 100% zenuwpijn vrij maar de periodes zonder pijn zijn groter, en als de pijn er is is zij veel minder intensief. Het zegt al genoeg dat ik al bijna een jaar het TENS-apparaat niet meer gebruik.

Voor mij een geweldig resultaat met dank aan Ida de Boer van De Stimulus.

Ine


Niemand kon me helpen, ik had de hoop al opgegeven!

Na een lang ziekbed, meerdere darmoperaties en een maand coma, mocht ik eindelijk aan mijn revalidatie beginnen. Ik startte ook met manuele therapie 3x per week. Maanden later kon ik aan de medische fitness beginnen. Ik boekte echter geen vooruitgang omdat mijn rechterbeen en voet totaal gevoelloos waren . Ook werd mijn linker been steeds sterker terwijl er rechts niets veranderde. Ik had en kreeg totaal geen kracht in mijn been. Het kwam ook regelmatig voor dat ik viel, doordat ik zomaar door mijn linker been zakte. Traplopen ging maar amper en mijn rug deed verschrikkelijk zeer. In het ziekenhuis wisten ze ook geen raad met me na meerdere onderzoeken en mri scans waar niets op te zien was. De neuroloog onderkende de problemen van gevoelloosheid en rugklachten maar had geen idee wat de oorzaak was en wat er aan te doen. Dus kreeg ik te horen dat ik er mee moest leren leven en 6x per dag 1 paracetamol samen met 2 ibuprofen 400 moest innemen .Verder kreeg ik morfinepreparaat 3x daags voorgeschreven. Mijn leven werd beheerst door de pijn. Zitten kon ik maar amper, lopen ging slecht en fietsen al helemaal niet. Het kwam soms voor dat ik het bloed in mijn schoen had staan als er een steentje in zat, want dat voelde ik niet. Dus ik maar aan de slag met accepteren, maar dat lukte dus echt niet. Wie kan het accepteren om op 44 jarige leeftijd zo verder te gaan met een emmer vol pillen en geen vooruitgang. Ik ben op een gegeven moment ook met de therapieën gestopt omdat ik het gevoel had dat dit de pijn alleen maar erger maakte.

Totdat ik, na bijna een jaar geen manuele/fysiotherapie therapie een vrouw sprak. Ze vertelde dat ze al jaren veel hoofdpijn had en er nu eindelijk van af was ze kon het zelf bijna niet geloven. Ze was naar een fysiotherapeut, Ida de Boer, geweest voor triggerpoint therapie. Geen idee waarom ik toch weer koos voor behandeling maar iets in me zei dat ik dit moest proberen het was zo anders als wat ik al geprobeerd had. Na een intakegesprek werd er een plan van aanpak gemaakt en zo begon ik met 3x per week behandelingen. Al snel had deze behandeling resultaat en kon ik minderen met de pijnstillers. Mijn lichaam begon zich wat meer te ontspannen. Ida was ondertussen met de opleiding dry needling begonnen . Toen ze na diplomering bij mij met deze behandelingen begon ging ik ineens met sprongen vooruit. Ik geloof het nu zelf nog niet ik heb zelfs het gevoel in mijn voet weer helemaal terug. Mijn been is nog oppervlakkig gevoelloos maar ik zak er niet meer door heen. Ik train weer en uit de test bleek dat de kracht flink toenam. De behandeling kan soms wat pijnlijk zijn en je kunt er wat stijf van worden maar de dag erna voel ik me een ander mens in tegenstelling tot andere therapieën waar ik soms een week van bij moest komen. 15 jaar geleden hebben ze een tussenwervelschijf in mijn nek vervangen. Ik kon mijn hoofd niet meer naar links draaien. Ook hier heb ik jaren manuele en fysiotherapie therapie voor gehad om de pijn te verlichten. Ida kwam door onderzoek ook bij mijn nek terecht en daar zaten ook behoorlijk wat triggerpoints. Ik was verbaasd dat ik na een aantal behandelingen na 15 jaar mijn nek weer naar links kon draaien. Ik slik nu vrijwel geen pijnstillers meer. Wat had ik deze dry needling therapie graag jaren eerder ontdekt. Het heeft niet alleen mijn leven veranderd maar vooral mijn kwaliteit van leven extreem verbeterd.

Carmen


Mijn ervaring met dry needling

Ik heb al jaren last van migraine en chronische pijn in mijn nek en schouder, met als gevolg s`nachts last van een doof gevoel in mijn handen. De normale fysiotherapie had weinig effect, en ik was erg blij dat Ida zich in een nieuwe behandelingsvorm had gespecialiseerd en die bij mij wilde toepassen. Ik ben dus een van de eerste patiënten die door Ida behandeld is met dry needling.

Het resultaat van de eerste behandeling was verbluffend, de lagere spierspanning en betere beweeglijkheid in de aangeprikte spieren was meteen merkbaar. Na afloop heb je nog wel wat spierpijn, maar dat neem je op de koop toe.

Elke twee tot drie weken wordt ik op deze manier behandeld door Ida, waardoor ik veel minder klachten heb en mijn dagelijkse werkzaamheden zonder beperkingen kan uitvoeren. Ook heb ik geen pijnstillers meer nodig. De dry needling behandelingen raad ik dus iedereen aan.

Elma