Kaak-, tand- en kiespijn

Kaak-, tand- en kiespijn

Bij pijn van de kaken of het gebit zul je niet meteen denken aan een oorzaak in de spieren. Meestal is een bezoek aan de tandarts het eerste wat je gaat doen. Maar wat als deze geen oorzaak kan vinden?

Naast aandoeningen van het kaakgewricht, komt myofasciale pijn in deze lichaamsregio zeer veel voor. Triggerpoints in een aantal spieren van het kauwstelsel, geven uitstralende pijn in de tanden, de kiezen, het oor en het gezicht. Deze klachten zijn vaak gerelateerd aan stress en gespannenheid, klemmen met de kaken of knarsetanden ‘s nachts in de slaap. Een niet optimaal bewegend kaakgewricht (knoepen, scheve mondopening), kan hiervan zowel een oorzaak als een gevolg zijn. Ook zijn de kauwspieren regelmatig (onbewust!) overactief in compensatiepatronen die de core-stabiliteit garanderen.

Pijnpatronen van kaakspieren

Hier zie je een aantal pijnpatronen van spieren, die bij triggerpoints uitstralende pijn in de kaken, het gebit, het oor en het gezicht kunnen geven.

Pijnpatroon m.masseter
Pijnpatroon m.temporalis
Pijnpatroon m.digastricus
Pijnpatroon m.pterigoïdeus
Pijnpatroon m.trapezius
Pijnpatroon m.sternocleidomastoïdeus

De laatste twee spieren zijn tevens een belangrijke oorzaak van hoofdpijn en pijn in de nek. Veel mensen met kaakklachten hebben tegelijkertijd last van hoofd- en nekpijn.

Hoe worden deze klachten behandeld bij de Stimulus?

In de intake en het lichamelijk onderzoek, kijken we of het kaakgewricht, de spieren of beide je klachten veroorzaken. De belasting van de kaakspieren en de eventuele aanwezigheid van stress en spanningen wordt geanalyseerd. Met spiertests kijk ik of je kaakspieren betrokken zijn bij een compensatiepatroon. Als blijkt dat behandeling zinvol is, zullen we streven naar een optimale beweeglijkheid van het kaakgewricht en zo min mogelijk myofasciale triggerpoints. Naast de behandeling word je op maat geadviseerd in het doen van oefeningen, het nalaten van belastende gewoontes en het doorbreken van stress gerelateerde aanspanningspatronen.