Muziek gerelateerde klachten

Muziek gerelateerde klachten

Muziek maken, een instrument bespelen is voor heel veel mensen een niet weg te denken deel van hun leven. Voor velen als hobby en voor sommigen als beroep. Het geeft een enorme voldoening om je te kunnen uiten door het maken van muziek. Het lichaam maakt daarbij in feite deel uit van het muziekinstrument: het moet er – simpel gesteld – voor zorgen dat je de noten in de juiste volgorde, met de juiste intonatie en in het goede ritme speelt. Dat is geen eenvoudige taak: het vergt van je lichaam een enorme coördinatie om dit voor elkaar te krijgen. Deze coördinatie verbeter je door te oefenen, te repeteren.

Het is daarbij goed mogelijk dat er eens wat mis gaat. Je probeert immers steeds de grenzen van je kunnen te verleggen. Je geeft je lichaam een steeds moeilijkere opdracht om aan te voldoen. Als je daarbij onvoldoende let op de juiste speeltechniek, kunnen er blessures ontstaan. Je lichaam moet compenseren om aan de door jou gestelde opdracht te voldoen, spieren raken overbelast, je krijgt pijn, het lukt niet meer.

Misschien zijn er naast je techniek nog andere dingen verantwoordelijk voor je pijn:

  • te lang achter elkaar oefenen;
  • steeds dezelfde stukjes herhalen;
  • jij en je instrument passen niet optimaal bij elkaar.

Werkwijze

De Stimulus is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van muziek gerelateerde klachten.

Je neemt je instrument mee naar de praktijk, of, als dat niet mogelijk is, maken we bij je thuis een afspraak. We bekijken samen de mogelijkheden en onmogelijkheden van je lichaam, analyseren je speeltechniek en kijken of je instrument optimaal bij je past. Naar aanleiding van de uitkomst maken we een plan hoe je weer belastbaar wordt om te spelen. Als het nodig is maken we vervolgafspraken voor behandeling.

Soms heb je ergens anders een blessure opgelopen, die hindert bij het muziek maken. Of heb je een blijvende handicap. Ook dan is het zinvol om te kijken wat er nog wel kan en op welke manier je toch kunt musiceren. Wellicht zijn er nog mogelijkheden voor behandeling of kan je instrument worden aangepast.

Als bedrijfsfysiotherapeut van Phion Orkest van Gelderland & Overijssel heb ik inmiddels ruime ervaring met allerlei muziek gerelateerde blessures. Ook weet ik dat oplossingen altijd maatwerk zijn, die samen met de musicus gezocht en uitgevoerd moeten worden. Niet kunnen spelen is voor alle musici, amateur of professioneel, een persoonlijk drama. Snelle en vakkundige hulp voorkomt dat je langdurig niet kunt spelen. Begeleiding bij het herstel is heel belangrijk. Alle factoren die van belang zijn om pijnvrij te blijven spelen worden doorgenomen. Mochten er aanpassingen nodig zijn aan je instrument, dan wordt je gericht doorverwezen.

Uiteindelijk is het doel dat je blessure blijvend is verholpen en dat je weet hoe je gezond kunt blijven spelen.