Myofasciale pijn en triggerpoints

Myofasciale pijn en triggerpoints

Myofasciale pijn is pijn, die veroorzaakt wordt door triggerpoints in de spieren en het omliggende bindweefsel. “MYO” betekent spier en “FASCIA” is het bindweefsel tussen de spiervezels in en om de spieren heen. Triggerpoints zijn een zeer veel voorkomende oorzaak van uitstralende pijn. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van triggerpoints bij mensen met pijnklachten heel groot is: bij tussen de 30% tot maar liefst 93% van alle pijnklachten zijn ze aanwezig.

Hoe voelt myofasciale pijn?

Elke spier in je lichaam kan myofasciale pijn veroorzaken. Heel logisch, want je gebruikt je spieren veel en vaak en niet altijd onder de meest ideale omstandigheden. Myofasciale pijn varieert van een zwaar, zeurend of drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn. Naast de pijn kunnen er nog andere symptomen zijn zoals bijvoorbeeld krachtsverlies, stijfheid, bewegingsbeperkingen of sneller vermoeid zijn. Ook vegetatieve verschijnselen als meer zweten, rillerig zijn, overgevoeligheid van de huid, je zweverig voelen en wazig zien kunnen symptomen zijn. Hoewel deze klachten voor wie ze heeft zéér reëel zijn, kan de arts of specialist vaak geen oorzaak vinden. Röntgenfoto’s of andere onderzoeken brengen ook geen ‘echte ziekten’ aan het licht.

Heb ik last van myofasciale pijn?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat myofasciale pijn een van de meest over het hoofd geziene oorzaken is van (chronische) pijnklachten. Het klachtenpatroon wordt door veel artsen of behandelaars niet herkend en dus ook niet als zodanig behandeld. Zelden voeren specialisten een gedetailleerd en specifiek spieronderzoek uit, waarbij triggerpoints en hun kenmerkende pijnpatronen in kaart worden gebracht. Bij de Stimulus is dit een vast onderdeel van het totale lichamelijk onderzoek. Ook al is er al gekeken naar oorzaken voor je klachten, zolang dit specifieke spieronderzoek niet is gedaan, is het mogelijk dat in jouw geval sprake is van myofasciale pijn.

Wat is een triggerpoint precies?

Een triggerpoint is een kleine, voelbare verharding in een spier, die zeer pijnlijk is bij drukken erop. Het is een plaatselijke verkramping van een aantal spiervezels. Deze verkramping zorgt ervoor dat de gehele bundel van spiervezels waar hij zich in bevindt, strak trekt en aanvoelt als een strakke streng. Vaak heb je deze strakke strengen met daarin een hypergevoelig punt al bij jezelf gevoeld, bijvoorbeeld bovenop de schouders en in de nek als je last hebt van hoofdpijn. Of in de onderarm spieren bij RSI-klachten. Druk op het hypergevoelige triggerpoint zorgt voor uitstralende pijn. Vaak gaat de uitstralende pijn ook naar een andere plek, soms ver weg van het triggerpoint.

TriggerPointComplex

Pijnpatronen

Hoewel je zelf vaak niet kan aanwijzen waar de pijn precies vandaan komt, is het voor een geschoold therapeut heel goed mogelijk om de bron van de klachten op te sporen. Elke spier met een triggerpoint heeft een min of meer vast gebied, waarin hij zijn uitstralende pijnklachten geeft. Onderzoekers Janet Travell en David Simons hebben door middel van uitgebreid onderzoek de pijnpatronen van de meeste spieren in kaart gebracht. Een geschoold therapeut herkent in je verhaal één of meerdere van deze pijnpatronen en kan heel gericht de bijbehorende triggerpoints opsporen.

Pijnpatroon monnikskapspier:
Kenmerkend patroon van spierspanningshoofdpijn
Pijnpatroon bilspier:
Lijkt erg op ischias of pijn bij een hernia
Pijnpatroon schouderbladspier:
Klachten komen erg overeen met die bij een slijmbeurs ontsteking

Dit is een herkenbaar verhaal, wat kan ik doen?

Om uit te zoeken of jouw klachten veroorzaakt worden door triggerpoints, is het noodzakelijk om een afspraak te maken. In een eerste bezoek wordt duidelijk of je klachten te relateren zijn aan de aanwezigheid van triggerpoints. Als dit zo is, bespreken we de eventuele behandelmogelijkheden en de verwachting voor herstel. Daarna beslis je zelf of je wel of niet behandeld wilt worden. Als je meer wilt weten over de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints, lees dan hier verder. Ook bij de V&A:aandoening en behandeling kun je antwoorden vinden op vragen over het ontstaan van triggerpoints en de behandeling. Via deze link kom je op een heel duidelijk en helder animatiefilmpje over myofasciale pijn en triggerpoints op YouTube. Het is prachtig gemaakt door Michiel Akkermans. Er wordt ook een manier van zelfbehandeling in uitgelegd.