V & A: vergoedingen

Vraag en Antwoord: vergoedingen

Iedereen kan fysiotherapie bij de Stimulus krijgen, ongeacht welke polisvorm je hebt (natura of restitutie) of bij welke maatschappij je verzekerd bent. Wettelijk is vastgelegd dat je het recht hebt op vrije keuze van je hulpverlener. Dit maakt dat er altijd een restitutiemogelijkheid is bij jouw verzekering voor nota’s fysiotherapie. Wel kan het zo zijn, dat je verzekering maar een deel van het notabedrag vergoedt. Om voor restitutie in aanmerking te komen, moet je je uiteraard wel aanvullend verzekerd hebben voor fysiotherapie. Een restitutiepolis geeft de hoogste vergoedingen voor contractvrije fysiotherapie.

De meest recent bekende restitutie vergoedingen voor een behandeling fysiotherapie bij de Stimulus staan in dit overzicht . Bij de naturapolissen staat aangegeven dat je moet bijbetalen. Kijk vooraf goed in je polisvoorwaarden hoe de vergoeding van niet-gecontracteerde fysiotherapie bij jouw verzekering geregeld is. Als het niet duidelijk is hoe je verzekering de behandelingen vergoedt, neem dan contact op met hun klantenservice hierover. Ook kun je hier informatie vinden over de regels waar verzekeraars zich aan moeten houden bij de vergoeding voor niet gecontracteerde zorg.

Na de behandeling kun je pinnen of contant betalen bij de Stimulus. Per behandeling print ik de nota uit of ik stuur je een PDF-bestand van de nota. Deze kun je vervolgens zelf indienen bij je zorgverzekeraar.

Dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Over het algemeen zal je met een restitutiepolis de beste vergoeding krijgen, omdat één van de polisvoorwaarden is, dat je vrije keus van zorgverlener hebt bij deze polis. De verzekeraar vergoedt dan de gemaakte kosten. Maar let op: momenteel zijn veel restitutiepolissen ook vaak geheel of gedeeltelijk gecontracteerd, zodat verzekeraars je weer naar zorgverleners sturen, waarmee ze contracten hebben afgesloten. Al met al is het zo’n ondoorzichtig geheel, dat je het beste contact op kunt nemen met jouw verzekeraar om te vragen hoe het precies geregeld is. Het meest recente overzicht waarin je de hoogte van de vergoedingen kunt bekijken, is hier.  

Ja, dat kan, maar slechts één keer per jaar in de maand januari. Als je een andere verzekeringsmaatschappij wilt nemen, moet je vóór 1 januari je oude polis opzeggen. Vóór 1 februari moet je een nieuwe polis afgesloten hebben.

Nee, in de meeste gevallen niet. Alleen fysiotherapie die vanuit de basisverzekering vergoed wordt telt mee in het eigen risico. Dit geldt voor chronische indicaties (zie deze lijst lijst), vanaf de 21ste behandeling. In de andere gevallen valt fysiotherapie niet in de regeling van het eigen risico, ook de kinderfysiotherapie niet. Het eigen risico geldt immers alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder.

In principe niet, de Stimulus is direct toegankelijk. Wel is het zo dat sommige verzekeraars een verwijzing eisen, wanneer je naar een praktijk gaat die geen contract met hen heeft afgesloten. Ook voor behandelingen aan huis kan een verwijzing noodzakelijk zijn. Kijk dit na in je polisvoorwaarden of vraag de klantenservice van je verzekering hoe het voor jou geregeld is. Wanneer je behandeld wordt voor een chronische indicatie is er altijd een verwijzing van arts of specialist nodig.

Nee, meestal niet. In de chronische lijst staat de tijdsduur er steeds bij aangegeven.